Karatevereniging JU-KU Zaanstad

DOJO-ETIQUETTE

In een karate-dojo gelden bepaalde afspraken. De etiquette zijn belangrijk bij het Shotokan-karate.

 

BINNENKOMST EN VERTREK

Bij het betreden en verlaten van de dojo maken we een lichte buiging en groeten door het zeggen van ‘osu’ (uitgesproken als oss).  Je toont hiermee respect voor de dojo en eventuele aanwezigen.
’Osu’ wordt niet alleen gebruikt als groet, bijvoorbeeld naar de leraar of je partner, maar ook als teken dat je iets begrepen hebt.
Als je te laat binnenkomt, neem je in seiza (formele zithouding) plaats aan de zijkant van de dojo, in afwachting van een teken van de leraar dat je deel kunt nemen. Dan buig je zittend en kun je meedoen.
Als je tijdens de les de zaal wilt verlaten, vraag je dit aan de lesgever. Maak altijd een buiging bij het verlaten of betreden van de dojo. Eventuele blessures dienen voor het begin van de les bij de lesgever te worden gemeld, zodat er rekening mee kan worden gehouden.

 

OMGANGSREGELS

Karate is een vechtkunst. Aandacht en discipline helpen om veilig te kunnen trainen. Dat vraagt ook om omgangsregels, waarmee we respect tonen voor elkaar. Omgangsregels helpen ook om je bewust te worden van je houding en hoe anderen daarop reageren. Praat dus niet als er wat wordt uitgelegd en houd je aan de gegeven opdrachten. Dit draagt bij aan een omgeving waarin een ieder zich goed kan concentreren. Van iedereen verwachten we een positieve lesinstelling, zowel ten aanzien van jezelf, als ten aanzien van anderen. Het helpt als je de tijdens de les gebruikte Japanse termen zo snel mogelijk eigen maakt.

De regels van karate

Karate is niet alleen een sport van beweging, verdediging en respect maar heeft ook 5 persoonlijke doelen om naar te streven:
 
  • Streef naar de perfectie van je karakter (probeer een goed mens te worden)
  • Verdedig de weg van de waarheid (wees eerlijk tegen jezelf en anderen)
  • Bevorder van de geest van de inspanning (niet opgeven, maar doorzetten, vooral als het moeilijk is)
  • Respecteer de etiquette (houd je aan de regels en heb respect voor elkaar)
  • Toon geen onstuimige moed (geen geweld gebruiken)

KLEDING

Draag je witte karate gi (pak) met gepaste trots. Dat betekent bijvoorbeeld dat je pak schoon is bij het begin van de les. Je obi (band) heeft de kleur die hoort bij je graad. Vrouwen dragen een wit T-shirt of hemd onder het jasje. Zorg ervoor dat anderen tijdens de les niet gehinderd worden door nare lichaamsgeuren of een vies pak; parfums kunnen ook hinderlijk zijn. In de dojo wordt niet gegeten en ook kauwgom is niet toegestaan. Om blessures te voorkomen moeten de nagels van handen en voeten kort geknipt zijn en sieraden zoals kettingen, oorbellen, piercings of ringen worden afgedaan. Als je een ring niet afkrijgt of oorbel niet uit wilt doen, kun je hem afplakken. Het dragen van kruis-, borst- en gebitsbeschermers is bij kumite-trainingen verplicht.

 

GROETCEREMONIE

Voor en na de les wordt een groetceremonie gehouden:

  • Bij de groetceremonie stellen alle karateka (beoefenaars) zich vlot in een rij op, met de hoogst gegradueerde het verst van de deur, en vervolgens op basis van rang.
  • Op het teken ‘seiza’ gaat deze hoogst gegradueerde als eerste zitten, meteen gevolgd door de andere deelnemers. Het geheel dient eruit te zien als een soepel lopende ritssluiting.
  • Op het teken ‘mokuso’ sluit je de ogen voor een korte meditatie. Je maakt je geest ‘leeg’; je laat je beslommeringen van de dag los en je bereidt je voor op de les. De meditatie eindigt op het teken ‘mokuso yame’ of ‘kaimoku’.
  • Daarop buigen leraar en leerlingen naar de voorkant van de dojo op het commando ‘shomen ni rei’. Dit kun je zien als een algemene expressie van respect aan de regels van het karate en de oefenruimte. Daarna draait de leraar zich om naar de groep. Op het commando ‘sensei ni rei’ groeten leraar en leerlingen elkaar, gevolgd door ‘otagai ni rei’ waarbij de leerlingen elkaar groeten. Bij deze laatste twee zeg je ‘osu’.
  • Op het teken ‘kiritsu’ of ’tate’ staat men op, in dezelfde volgorde als aan het begin. Aan het einde van de les volgt dezelfde ceremonie, nu als afsluiting met als doel weer terug te keren naar je dagelijkse leven.